Viivi Rantajääskön puhe
24.5.2025 "6 Tunnin Työpäivät" -mielenosoitus


Tutustu "6 Tunnin Työpäivät" -kampanjaan



Viivi Rantajääskö

24.5.2025

Aikaisemmin kuullussa miekkarinarratiivissamme sanotaan että työaikaa on todistetusti lyhennetty ilman laskua produktiivisuuteen, mutta mitä tällä tarkoitamme?

Parhaimpia kotimaisia esimerkkejä 6 tunnin kokeiluista on 1990-2012 toteutunut kokeilu vaasalaisessa KWH Pipe -yrityksessä jonka kokeilun aikana tuntikohtainen tuottavuus nousi jopa 42 prosenttia. (Yle, 12.9.2020). 6 tunnin työpäiviä on myös kokeilttu muunmuassa ohjelmistoyritys Fingersoftilla, jossa kokeilu muuttui pysyväksi työaikajärjestelyksi. (Fingersoft, 2023)

Jos otamme KWH Pipen esimerkin tarkempaan tarkasteluun, yksi merkittävimpiä tekijöitä yrityksen työaikakokeilussa oli työntekijöiden lisääntynyt pysyvyys. (Yle, 19.9.2020) Ammattitaito säilyi, ihmiset pysyivät terveinä ja pystyivät palautumaan töistä paremmin.

Tätä juuri moni työajan lyhentämisen kriitikko ei kykene näkemään. He analysoivat työaikaa vain yksittäisten työpäivien näkökulmasta, mutta todellisuudessa nykyinen työaikajärjestelmä ei ole kestävä. Kapitalismi pyrkii imemään meistä kaikki mehut, niin että olemme työpäivän jälkeen vain umpiväsyneitä räsynukkeja.

Ja siitä huolimatta vaikka osa jaksaisikin hyvin 8 tuntisia päiviä, jää lopullinen vapaa-aika niin lyhyeen ettemme todella voi ylläpitää sitä monipuolista elämää joka pitää ihmisen terveenä ja jaksavana pitkään: Meidän pitäisi syödä monipuolisesti, urheilla, rakentaa yhteisöjä, pitää huolta perheestä. Heti kun uupumus iskee, esimerkiksi hoitoalalle niille yli 60 prosentille työntekijöistä jotka eivät palaudu hyvin töistä, ensimmäinen asia mistä yksilö leikkaa on juuri nuo hyvinvointia ylläpitävät vapaa-ajan aktiviteetit.

Moni pikkuporvari hirvittelee myös vaatimustamme saman palkkatason säilyttämisestä. Kuitenkin jopa teollisuusyritys KWH Pipen kokeilukin toteutettiin palkkatasoa alentamatta. Tähän ratkaisuun olivat niin työntekijä kuin työnantaja tyytyväisiä. Sillä molemmat hyötyivät.

Miksi sitten KWH Pipen kokeilu lopetettiin vuonna 2012? Ylen uutisoinin (Yle, 12.9.2020) mukaan kokeilu lakkautettiin poliittisista syistä kun KWH Pipe yhdistyi Uponoriin. Uusi johtoporras nimittäin käski KWH Pipea lopettamaan kyseinen toiminta koska 6 tunnin työpäiviä pidettiin “liian kommunistisena toimintana”.

Noh tässä me olemme taas, me pelottavat kommunistit. Vaadimme taas 6 tunnin työpäiviä ja tällä kertaa kysymme: Mikä sua niissä pelottaa? Mikä on tämä kommunismin aave, salainen salaliitto joka saavutetaan työaikaa lyhentämällä? Vai tarvitseeko sinun, työntekijä pelätä? Ehkä ainut pelonaihe työajan lyhentämisessä, on nykyisillä vallanpitäjillä ja työnantajilla. Eikö se olisikin kauhistuttava ajatus että työntekijöillä olisikin yhtäkkiä energiaa ja aikaa työn ja selvitytymisen rinnalla osallistua aktiivisesti politiikkaan?

Jos todella luovutamme kaiken poliittisen työn vain ammattipolitiikoille, niin eikö silloin kaikkein vaikutusvaltaisimmiksi tahoiksi yhteiskunnassamme synny suurteollisuuden omistavat ja sillä rikastuvat henkilöt - joilla on eniten rahaa käyttää politiikkaan? Onko rikkaimmiston etu sinun etusi? Miten muka rikas tuntee Orpo-Purran hallituksen kaltaiset heikennykset työntekijöiden oikeuksiin ja oloihin? Miten muka työläinen hyötyy verokevennyksistä rikkaille? Onko tämä rahanvallan yhteiskunta todella se yhteiskunta jossa haluamme elää, vai pitäisikö enemmän demokraattista valtaa antaa kansandemokratialle?

Mielestäni 6 tunnin työpäivät on yksi merkittävimpiä taisteluita mitä voimme tällä hetkellä voittaa työntekijöinä yleisen hyvinvoinnin ja yhteiskunnan demokratian eheyttämiseksi.

6 tunnin työpäivien rinnalla on niin paljon muutakin taisteltavaa. On palautettava työntekijöiden oikeudet Orpo-Purra hallituksen törkeiden vain rikkaita hyödyttävän politiikan tuhoista. On painostettava Suomen hallitusta puuttumaan Israelin harjoittamaan kansanmurhaan gazassa. Ja juuri tälle työntekijöiden hyvinvoinnille ja poliittisen aktivoitumisen mahdollistamiselle 6 tunnin työpäivät ovat ensisijaisin taistelumme kohde.

Älä siis tyydy pelkkään mielenosoittamiseen, vaan järjestäydy lyhyemmän työpäivän - ja paremman maailman puolesta.

Etenkin nyt tämän kolmen kuukauden kampanjan myötä sulla, kyllä juuri sinulla, on mahdollisuus todella osallistua. Pysähdy myös itse näiden aiheiden äärelle ja tule puhumaan ja kuuntelemaan myös kesäkuun ja heinäkuun miekkareihin! Yhdessä järjestäytymällä me voidaan saavuttaa muutosta. Yhdessä järjestäytymällä me ei anneta kaikkea valtaa ja keskustelutilaa rikkaimmistolle.

Kiitos.

Lähteet

Yle. 12.9.2020. Kuuden tunnin työpäivä paransi tuottavuutta ja hyvinvointia, muistaa pääluottamusmies. Viitattu 24.5.2025. Saatavilla: https://yle.fi/a/3-11522955

Fingersoft. 2023. Fingersoft offers six-hour working day. Viitattu 24.5.2025. Saatavilla: https://fingersoft.com/news/2023/02/07/fingersoft-offers-six-hour-working-day-with-almost-full-pay/